Fedailer (Belgesel - Roman)
Bazı kaynaklarda ‘Kuleli Davası/Vakıası’ şeklinde ifade edilen suikast suçlamasının son duruşması 13 Eylül 1859 tarihinde yapılmıştır. Padişaha Suikast hazırladığı iddia edilen gizli örgütün adı, bazı tarihçilere göre “Muhafaza-i Şeriat Cemiyeti” bazılarına göre ise “Fedailer Cemiyeti’dir.” Beş kişinin idama, diğerlerinin ise müebbed hapse mahkum edildiği Fedailer Teşkilatı’nın lideri Süleymaniyeli Şeyh Ahmed Efendi’dir. Yargılanan maznunlar arasında, gizli örgütün ‘Şura Üyeleri’ olmakla suçlanan Hüseyin Daim Paşa, Didon Arif Bey, Binbaşı Rasim Bey, Tekkeci Süleyman Efendi, Caferdem Paşa, Tophane Müftüsü Bekir Efendi, Kütahyalı Şeyh İsmail, Hoca Nasuhi Efendi ve Hezergradlı Şeyh Feyzullah Efendi gibi önemli şahsiyetler vardır.
Hüsnü AKTAŞ
16.10.2021 13:55
1.849 okunma
Osmanlı Devleti’nin siyasi tarihinde; üzerinde durulması gereken hadiselerden birisi, Tanzimat Fermanı’nı ilân eden Sultan Abdülmecid’e karşı hazırlandığı iddia edilen suikast girişimidir. Bazı kaynaklarda ‘Kuleli Davası/Vakıası’ şeklinde ifade edilen suikast suçlamasının son duruşması 13 Eylül 1859 tarihinde yapılmıştır. Padişaha Suikast hazırladığı iddia edilen gizli örgütün adı, bazı tarihçilere göre “Muhafaza-i Şeriat Cemiyeti” bazılarına göre ise “Fedailer Cemiyeti’dir.” Beş kişinin idama, diğerlerinin ise müebbed hapse mahkum edildiği Fedailer Teşkilatı’nın lideri Süleymaniyeli Şeyh Ahmed Efendi’dir. Yargılanan maznunlar arasında, gizli örgütün ‘Şura Üyeleri’ olmakla suçlanan Hüseyin Daim Paşa, Didon Arif Bey, Binbaşı Rasim Bey, Tekkeci Süleyman Efendi, Caferdem Paşa, Tophane Müftüsü Bekir Efendi, Kütahyalı Şeyh İsmail, Hoca Nasuhi Efendi ve Hezergradlı Şeyh Feyzullah Efendi gibi önemli şahsiyetler vardır.
Fedailer romanı; 12 Eylül Askeri Darbesi’ni gerçekleştiren generallerin keyfi iktidarlarının yaşandığı bir dönemde, düşünce suçlusu olarak aranan yazar Hüsnü Aktaş’ın kaleme aldığı bir belgesel romandır. Bu roman, önce İbrahim Taha Emre müstear ismiyle ‘Milli Gazete’de tefrika edilmiş, daha sonra kitap haline getirilmiştir. Yazarın Mamak Askeri Cezaevi’nde tutuklu olduğu dönemde, müstear ismiyle yayınlanan bu eserin, bugüne kadar ondört baskısı yapılmıştır. Yeni baskısının hayırlara vesile olmasını dileriz.
 
200 Sayfa, Küçük Boy, Şamua Kağıt, Karton Kapak.
Ücretsiz Kargo, Kredi Kartıyla 2 Taksit İmkanı.
 
...
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık : Yorumunuz :
Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
YAZARLAR
...
...